BMW X3 LED driver javítás

(gyári száma: VALEO b003809.2)

Az alábbi driver áramkör javítása nem igényel nagy szaktudást, szükség van viszont hőlégfúvós forrasztóállomásra vagy nagyteljesítményű forrasztó pákára.


Az áramkör a töltőfeszültségtől függően szabályozza a LED-es hátsó világításon átfoly Az áramkör elvi működési kapcsolási rajza (nem teljesen azonos a driver áramkörrel):


A ledeken átfolyó áramot átvezetik a referencia ellenálláson, és az ic referencia bemenete figyeli az ellenálláson eső feszültséget, ami maximum 185 mV lehet. Amint a töltőfeszültség emelkedni kezd, ennek hatására az áram növekszik, a referencia feszültség szintén pozitív irányba változik, az IC pedig visszaszabályozza az átfolyó áramot, mindaddig, amíg a referencia feszültség vissza nem esik 185 mV-ra. A BMW X3 esetén a LED-en átfolyó áram maximum 250 mA. A led driver áramkörben a referencia ellenállás értéke 0,75 ohm, a kettő szorzata adja a referencia feszültség értékét: U=I x R  U= 0,75 x 0,25 = 0,187 V. A TL4242 IC maximális kimeneti árama 500mA lehet, ezért azt feltételezzük, hogy ez az áramkör nem fog meghibásodni, hiszen alaposan felül van tervezve (a gyártó 30.000 – 100.000 üzemórát ír). Sajnos az IC viszonylag magas hőtermelése, valamint a zárt lámpatestbe való beépítés folytán kétféle meghibásodás fordul elő.

1, - A világítás bekapcsoláskor működik, majd kialszik vagy villog.

A viszonylag magas hőtermelés valamint az ólommentes forraszanyag miatt a 0,75 ohmos referencia ellenállás forrasztása kontakthibássá válik. Amint az áramkör felmelegszik, a kapcsolat megszakad, lehűlés után pedig érintkezik. Az ellenállás újraforrasztása megoldja a problémát.

2, - A világítás nem kapcsol be.

Ebben az esetben a TL4242 IC cseréje szükséges illetve a referencia ellenállás forrasztásának az ellenőrzése oldja meg a problémát, ritkán előfordul a referencia ellenállás szakadása is. A TL4242 gyártója is módosította az IC-t és már sokkal kevesebb hőt termel az újabb típus. Az áramkörön való forrasztás némi trükközést kíván, mivel az áramkört 3 mm vastag alumínium hordozóra integrálták, ami jelentős hőelvezetéssel rendelkezik. Normál teljesítményű pákával forrasztani szinte lehetetlen, mivel a forrasztási hőt azonnal elvezeti a vastag alumínium. A trükk az, hogy az áramkört alulról hőlégfúvós pákával felmelegítjük és így cseréljük vagy forrasztjuk újra.

Lehet készíteni egy tesztáramkört is a driver teszteléséhez, szükséges kb. 1 m 12V-os led szalag, egy csatlakozó és egy 12V-os tápegység.TELEFON E-MAIL
+36-30-481-3332 Általános információk: info@motorvezerlo.hu
Ügyfélfogadás csak telefonos egyeztetést követően. Technikai információk: kmcservice@chiptech.hu

Megrendelési email: rendeles@motorvezerlo.hu