AIRBAG (légzsák vezérlés) programozás

Az airbag vezérlő egység az utastérben elhelyezett biztonsági berendezésekért felel, működteti a légzsákokat, pirotechnikai  övfeszítőket, a gépjárműben elhelyezett szenzorok, gyorsulásmérők jelei alapján. Mikor szükséges a programozása? Több esetben: a legrosszabb, ha baleset esetén kinyílik a légzsák, ekkor a légzsákvezérlő tárolja a baleset körülményeit ( a szenzorok jeleit ), hiába cserélünk légzsákot, a vezérlőben található törésadatok miatt légzsákhibát jelez az autónk.
A másik gyakran előforduló hibalehetőség a felelőtlen takarítás. Porszívózás, takarítás közben az ülések alatt található csatlakozót véletlenűl széthúzzák. Mivel a légzsákvezérlőnek tudnia kell, hogy mely üléseken vannak utasok, akiket meg kell védenie, ezért az ülésekbe szenzorokat építenek be. Ha a szenzor és  a légzsákvezérlő kapcsolata megszakad, akkor azonnal érzékeli mindezt  és hibaként tárolja a vezérlőben. És természetesen meg kell említenem az autójavítás közben véletlenűl széthúzott csatlakozók esetét is, sajnos ez is előfordul időnként.

A hibát nem lehet hibakód olvasóval törölni!

A légzsákvezérlő gyártók a garanciális problémák miatt főként baleset esetén a törés adatokat egy lezárt memória részbe rögzítik, amely részt általános diagnosztikai eszközzel nem lehet elérni. Így abban az esetben, ha pl. kis koccanás esetén kinyílik a légzsákunk, és mi ezt a gyártónál reklamáljuk, akkor a gyártó kiolvassa a vezérlőben lévő adatokat és eldönti, hogy valóban gyári hiba történt vagy akkora volt az ütközés energiája, hogy a légzsáknak ki kellett nyílnia.


Egy új légzsák vezérlő : 50.000-100.000,-Ft is lehet. Ez kissé magas ár egy felelőtlen takarítás miatt. Nem vagyok híve a biztonsági berendezések újrahasznosításának, de ebben az esetben az elektronika nem károsodik, mindössze egy memóriában tárolt adat miatt nem működik. A programozás során ezt az adatot töröljük. Legtöbb esetben ez csak kiszerelt állapotban lehetséges.

Figyelem: Mivel aktív pirotechnikai eszközökkel dolgozunk, a légzsákvezérlőt minden esetben csak áramtalanított gépjárműböl szereljük ki!!!
TELEFON E-MAIL
+36-30-481-3332 Általános információk: info@motorvezerlo.hu
Ügyfélfogadás csak telefonos egyeztetést követően. Technikai információk: kmcservice@chiptech.hu

Megrendelési email: rendeles@motorvezerlo.hu